Budgivningen på en bostad kan på många håll i landet förvandlas till rena kriget. Ju bättre förberedd man är och ju godare framförhållning man har, desto bättre kommer även resultatet att bli. Bostadssajten boupplysningen.se har sammanställt en guide för att hjälpa budgivare att lyckas. Den berättar om en hel del taktiker att ta till när man verkligen har bestämt sig för en fastighet att köpa.
Minihöjningen
Minihöjningen innebär att man höjer budet genom att lägga sig förhållandevis lågt över det föregående budet. Det här kan vara mycket störande för de andra som kanske finner sig själva i en mer utdragen budgivningsprocess än vad de tidigare hade räknat med.
En stor fördel med minihöjningen är att man kan vara säker på att man aldrig lägger sig alldeles för högt i förhållande till bostadens marknadsvärde. Minihöjningen kan vara jobbig för vissa mäklare som hoppas på att bostaden ska säljas för långt över marknadsvärdet.
Avskräckningshöjningen
Den här taktiken innebär att man gör en riktigt tung och stor höjning tidigt i budgivningsprocessen i syftet att avskräcka andra köpare som kanske är lite tveksamma. Det här har en psykologisk effekt – för varje högt bud som läggs börjar de andra deltagarna att fundera några gånger till över inköpet.
Det kan också ge ett intryck av att konkurrensen är mycket hög på bostaden vilket gör att de istället prioriterar andra objekt med en till synes snällare budgivning.
Det ojämna budet
Om du tänkte göra en höjning som är något större – höj då inte till en jämn siffra. Ponera att det aktuella budet är på 2.600.000 kr och du vill höja med 200.000 – se då till att göra det jobbigare för den andra parten genom att istället höja med 210.000 kr. Genom ojämna bud sållar man bort många av budgivarna. Detta på grund av att många sätter sin maxgräns vid ett jämt nummer.
Ett tidigt bud
Att lägga ett tidigt bud kan avskräcka andra spekulanter genom att de snabbt inser (eller tror) att de inte kommer få lägenheten så billigt som de hade tänkt sig från början. Att lägga ett tidigt bud gör att många spekulanter inte ens deltar i budgivningsprocessen. Det här är en mäklares mardröm, som självklart vill ha så många deltagare som möjligt i budgivningen.
Det snabba budet
Så fort du ser att ett bud har givits som överstiger ditt – se då till att höja med detsamma. Du inger då en känsla hos den andra parten att du absolut inte tänker vika ner dig. Det här kan resultera i att den andra spekulanten ger sig snabbt, något som gör att budgivningen kan sluta på ett lägre pris än vad det hade gjort utan den här tekniken. Även den här budgivningstaktiken skulle nog mäklarna föredra att du inte kände till.
Andra inlägg
- Bygg dina drömmars pool: så förvandlas trädgården till en oas
- Effektiv isolering för skönare hem i Uppsala
- Trapphusrenovering som lyfter fastigheten
- Markiser på Lidingö: funktion och stil för alla behov
- Säkerhet och bekvämlighet med digitala lås
- Murare skapar i Göteborgs stadsbild med hållbarhet och stil
- Byggfirma förenar konst med hantverk i Stockholm
- Låssmedens roll i dagens urbana samhälle på Kungsholmen
- Fasadrenovering för byggnader som passar Göteborgs historia och framtid
- Lackering av köksluckor i Stockholm – en smart lösning