Att bygga en solcellsanläggning är en bra investering ur både miljö- och ekonomisk synvinkel. Solceller för BRF blir mer och mer vanligt. En solcellsanläggning kan sänka månadsavgifterna på sikt. Solceller i en bostadsrättsförening gör dessutom bostäderna mer attraktiva på fastighetsmarknaden. Vi har listat några punkter som kan vara bra att gå igenom innan man tar in offerter för solceller.
Nackdelar och fördelar med solceller
Kostnad
Installationen för anläggningen kostar en del, ni kan även behöva räkna med att det kommer krävas en viss service av anläggningen. Dock är det så att när den är uppe och fungerar så är det gratis energi som inte påverkas av marknadens priser och det är ganska oöverträffat som ekonomisk investering.
Produktion
En solcellsanläggning producerar el när solen är framme så ni får räkna med mindre produktion under vinterhalvåret. När det är natt så produceras ingen energi alls. Men, solen kommer fortsätta lysa på dagtid under cirka fyra miljarder år till och så länge som er anläggning fungerar så kommer den producera el då.
Miljö
Att tillverka solcellsanläggningar är inte det mest miljövänliga som man kan göra men det kan vara skönt att veta att anläggningen betalar tillbaka sin egen energikostnad efter cirka 2-3 år i bruk. Efter det så håller den förhoppningsvis 25 år till och fortsätter producera el utan någon klimatpåverkan.
När man väger fördelar mot nackdelar så kommer man fram till att solceller är en bra investering för en bostadsrättsförening.
Att tänka på innan man installerar solceller
Förutsättningar för solceller
Det första ni behöver göra i er bostadsrättsföreningen är att undersöka vilka typer av förutsättningar som finns för att installera solceller. Då ni troligtvis kommer installera solcellerna på taket är det bra att veta vad det är i för skick. Om taket är i behov av reparation är det bra att göra det innan ni sätter upp solceller. Vidare kan ni kolla på storleken på taket då det kommer avgöra hur många solceller ni kan sätta upp. Lutning och läge är också av intresse. Ett tak som ligger skuggigt större delen av dagen ger inte så mycket el.
Se också över era nuvarande elavtal och vad ni har för generell elförbrukning. Det är bra att veta hur mycket ni kan spara in på en eventuell solcellsanläggning.
Ekonomi och budget
Att sätta upp en solcellsanläggning kan kosta lite och det är viktigt att er förening har täckning för den typen av investering. Det kommer göra att era medlemmar spar pengar på sikt men hur mycket och hur fort som anläggningen blir lönsam beror på hur era förutsättningar ser ut. Räkna även med en kostnad för viss service av solcellsanläggningen. Kom ihåg att söka statens investeringsstöd för solceller, det kan täcka upp till 20% av kostnaden!
Tillstånd och bygglov
Det brukar gå bra att installera solceller utan bygglov men om er bostadsrättsförening håller till i ett hus med någon typ av märkning så kan ni behöva tillstånd. Undersök saken noggrant innan ni börjar bygga.
Investera klokt i kvalité
Som med all typ av teknik och mekanik så är det värt att köpa det som är beprövat och som håller lite bättre kvalité än att ta det som är billigast. Det finns skräckhistorier om anläggningar som måste plockas ner efter bara 5 år eftersom de gått sönder. En bra anläggning kan hålla i 25-30 år, tänk på det när ni går igenom offerter!
Solceller är en smart investering för er bostadsrättsförening. Se bara till att göra kloka val vid köp och installation så skall ni snart se att den betalat sig själv!
Andra inlägg
- Fasadrenovering för byggnader som passar Göteborgs historia och framtid
- Lackering av köksluckor i Stockholm – en smart lösning
- Minska elkostnaderna i Stockholm med solceller
- Pålning ger byggprojekt stadig grund
- Flyttfirmas betydelse och livets oförutsägbarhet
- Vikten av moderna bryggor
- Rörmokare i Malmö – akuta insatser och större projekt
- Heltäckningsmattor formar Stockholm med stil
- Säkerhetslösningar som kan förenkla ditt liv
- Takläggare som skapar vackra tak i Örebro